2023 yılı hem dünyada hem de ülkemiz için zorluklarla dolu bir yıl oldu. KAB Ekoloji olarak 2023 yılında yaptığımız çalışmaları ve başarılarımızı özetledik. Burada 2023 yılındaki gelişmeleri özetledim.
Projeler:
- Toplamda 10 farklı alanda kuş izleme, 2 alanda akustik yarasa izleme, 6 alanda karkas izleme projeleri gerçekleştirdik. Bu projelerden biri Gürcistan’da yer aldı.
- Türkiye’deki ilk türbin durdurma uygulamasına 5. yılda devam ettik. 2023 yılında da hiçbir süzülen göçmen kuş ölümü yaşanmadı.
- 5 farklı sahada tam karkas araştırması tamamladık. Türkiye genelinde yıllık ölüm oranı ortalama 24 yarasa/yıl/türbin olarak belirlendi.
- R programlama dilini kullanarak veri analizimizi (özellikle Çarpışma Riski Modelleme) daha hızlı ve güvenilir hale getirerek iyileştirdik. Ayrıca, kuş ve yarasa ölümleri ve ornitolojik izleme çalışmaları için haftalık otomatik raporlama sistemini geliştirdik.
- DNA ile yarasa karkaslarında tür tayini başarı oranımızı %45’ten %70’e çıkardık. Bu yıl en çok rastlanan türler: Pipistrellus nathusii (34%), Nyctalus leisleri (24%) ve Pipistrellus pipistrellus (22%) olarak belirlendi.
- Türkiye’de İlk kez kuş sesi kayıt aletleri kullanarak, biyoçeşitlilik karakterizasyonu gerçekleştirdik. Tamamen endüstriyel bir alanda 100’den fazla tür tespit ettik.
- Bir projenin çevresel etki değerlendirmesi kapsamında, bitki türlerini tespit etmenin bir adım ötesine geçerek ekolojik metotlar kullanarak bitki topluluklarının proje etkisi altında değişimlerini inceledik.
- Bir flora çalışmasında, bitki türlerini tespit etmenin ötesine geçtik. Ekolojik metotlar kullanarak bitki toplulukların projeden etkilenme derecesini tespit ettik.
- Bir flora çalışması sırasında, projenin çevresel etkilerini daha kapsamlı bir şekilde anlamak amacıyla bitki türlerini tespit etmekten öteye geçtik. Bu noktada, sadece bireysel bitki türlerini saptamak yerine, ilk kez ekolojik metotları kullanarak proje etki alanı içindeki bitki topluluklarının etkilenme derecesini tespit ettik.
Şirket içinde:
- Ekibimizde Nisan 2023’te Proje Koordinatörü olarak Uzman Biyolog Melisa Bal aramızda katıldı.
- İşletme aşamasındaki 6 sahada çalışmak üzere 8 kişinin istihdamını, iş programını ve raporlamasını gerçekleştirdik. Ayrıca, yeni alanlarda 6 uzman arkadaşımızla inşaat öncesi izlemelere devam ettik.
- Muhasebe kısmında daha sistematik olduk. Proje teklif kayıtlarını düzenledik, tüm proje bütçelerini ve nakit akışını başarıyla yöneterek.
İşbirlikleri:
- CWW 2023 Hırvatistan’da Conference on Wind Energy and Wildlife konferansına katıldık. Sektörün uluslararası oyuncularından akademisyenler, uluslararası danışmanlık kuruluşları, uzmanlar, enerji şirketleri, banka temsilcileri ve teknoloji firmalarıyla görüştük.
- Rüzgar santrallerinde çalışan kuş gözlemcileri (yaban hayat uzmanları) ile buluştuk! 17 arkadaşımız için çalışmalarını tasdik eden sertifikalar hazırladık.
- Bir izleme projesinde diğer uzmanlar ile çalışmak için ortak veri toplama protokolü geliştirdik.
- Uluslararası (EBRD, KfW, IFC) ve yerel (TSKB) bankalarla bire bir görüşmelerimiz oldu. TÜREB ile koordinasyona geçtik. DKMP ve Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliklerimizi geliştirdik.
2024 yılı hepimiz için güzel projeler getirsin.